Menu
RAŞİT KESKİN'İN
Öykü • RAŞİT KESKİN'İN "SENİ BEKLERKEN"İ ÜSTÜNE

RAŞİT KESKİN'İN "SENİ BEKLERKEN"İ ÜSTÜNE

“Seni Beklerken” Öğretmen, şair Raşit Keskin’in ilk şiir kitabı. Daha önce Türkçe Dil Bilgisi ve Kompozisyon Bilgileri, Yeni Türkçe Sözlük, Deyimler ve Atasözleri Sözlüğü ve Türkçesi Varken isimli eserleri yayımlanan Raşit Keskin’in son eseri bir şiir kitabı.
Çizgi Kitabevi tarafından yayımlanan eser toplam 41 sayfa. Şair eserini eşine ve çocuklarına ithaf etmiş. İki bölümden oluşan eserin “Hüzünbozumu” adlı birinci bölümde kitaba adını veren “Seni Beklerken” de dahil olmak üzere 23 şiiri; “Mevsimlerin Dili” adlı ikinci bölümde 7 şiiri bulunmaktadır.
“Hüzünbozumu” şair tarafından kullanılmış özgün bir imge. Bağ bozumunu çağrıştırmaktadır. Çiftçi dilinde tarladaki ürünün toplanması anlamdadır. Çiftçi bir yıllık emeğinin karşılığını alacaktır. Hüzünbozumu da bu anlamda mı kullanılmıştır? Şiirlerinde hüznü ön planda tutan şair, Ahmet Haşim’in “O Belde”sinde geçen “Melâli anlamayan nesle âşina değiliz” ifadesini destekler gibidir.
Eser, imgeler üzerine kurulu. Bolca özgün imge var: içindeki hazan, bir atımlık kalp, gözlerinin buğusu, dağınık bir mevsim, gözlerimde demlenmek, göçebe hüzünler, idam mangası kirpikler, med-cezir yaşamak, isteklerimin yüzölçümü, firari geceler, dilekçesi körelmiş âşıklar, güllerin tellalı, menekşe akşamlar, mahşer rengi geceler, darası alınmış yürek, müebbet zamanlar, eksik gülüşler, cümlenin sonunu mayınlamak gibi...
Yapı bakımından geleneksel Türk şiiri şekli görülmemektedir. Serbest şiir tarzı kullanılmış. Ahenk unsuru olarak kelime ve ses tekrarı kullanılmış, asonans ve aliterasyonlara yer verilmiştir. “ gözlerimde demleniyor hasretin” “ seni fısıldıyor, seni söylüyor, seni yaşıyorum”
Mutluluğun Vergisi, Yağma, Gözlerin Gelir, Hecelenmiş Aşklar Mevsimi, Kolay Geliyor şiirleri dört mısradan oluşmuş. Bazı şiirlerse iki mısradan oluşmuş ama etkili bir söyleyiş göze çarpıyor:

“su serpme yüreğime
vahşi çiçekler bitmekte”

“senelere bölsen de
bir “an” kadar uzun olmalı sözlerin”

Kelimeler, kelimeleri kullanış şekli, kelimelere yüklediği anlamlar şairin gelecekte yazacağı şiirler adına heyecan vermekte. Sade Türkçeyle yazmış duygularını, hüzünlerini, aşklarını. Kolay söylenmiş gibi görünmesine rağmen derin anlamlar içermekte.

Bir şiir hariç (Gökten Üç Bomba Düştü) diğer şiirlerinde aşka ve hüzne ait duygularını dile getirmiş. Eserdeki aşk, geçici hevesleri ve bedenî hazları anlatan “iç bâde, sev güzel varsa akl-ı şuurun “ gibi duygulardan uzak. Aşk onda yüzeysel değil, derin bir hissin tezahürü.

“bir aşkın gözleri erimiş
bir ömrün kirpikleri kalmış”

“menekşe akşamlar yaşıyorum
küstüğüm sabahlara inat.
kirpiklerinin gölgesine sığınıyorum
akşam olunca”

“hasret yudumlarım hep damla damla
içtikçe ölümü sevdiren zehir
çağırsam hatıraları akşamla
bir hayal içinde gözlerin gelir”

“hüzünle yazılıyor
her dilde aşk
ve temize çekilmiyor ayrılıklar”

“Gökten Üç Bomba Düştü” şiiri toplumsal acıyı, savaşların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini anlatan, çekilen acıları, sıkıntıları ve ölümleri dile getiren bir şiir. Masalların mutlu sonunu ifade eden “gökten üç elma düştü” tekerlemesi burada acıyı, ölümü anlatan “ gökten üç bomba düştü” şeklinde dile getirilmiş. Şair savaşların kıyıcı etkisini “bombaladığınız şehirler ayakta/ ama masallar öldü...” dizeleriyle dile getirmiş.
Eserin küçük hacimli olmasına bakmadan şiirlerin güzelliğine, zevkine varmanız dileğiyle.