“BİR AVUÇ DÜNYA” 40 YIL VE 12 KİTAP
Her yazarın ilk öykü kitabı heyecan vericidir. Çünkü en azından “yepyeni” bir yazarla karşıyayızdır. Ancak çok az yazarın 12. kitabı heyecan vericidir. Zira birkaç kitap yayınlandıktan sonra “üslubu” bir hapishaneye dönüşür yazar için. Ancak bu mahkûmiyet yazarın kendi kendisine verdiği bir ceza gibidir. Yazarın yazması halinde kendine ihanet edeceğini zannettiği tema ve üsluplar listesi her kitapta, hatta her öyküde biraz daha uzar. Cemal Şakar, tam da böyle bir yazar değil işte. Bu sebeple 12. kitabı da ilk kitabı kadar heyecan verici oldu. Her yazdığında seçtiği tema, biçim veya diliyle kendini o güne dek yazdıklarıyla sınırlamadan öykü dünyasını büyütmeye devam etti. Bu yüzden de bir öykü daha kaleme aldığında sadece niceliksel bir artış olmadı.
Cemal Şakar’ın 1982’de yayınlanan ilk kitabı “Gidenler Gidenler”den 2020’de yayınlanan en güncel öykü kitabı “Utanç”a dek yayınlanan 12 öykü kitabı “Bir Avuç Dünya” ismiyle iki ciltte bir araya getirildi. “Bir Avuç Dünya”, hem işlediği temalarla hem de bu temaları işleme biçimiyle ufuk açan öykülerden oluşuyor.
“Gidenler Gidenler”, “Yol Düşleri”, “Esenlik Zamanları”, “Pencere”, “Hikâyât”, “Sular Tutuştuğunda”, “Mürekkep”, “Portakal Bahçeleri”, “Kara”, “Adı Leyla Olsun”, “Utanç” bir araya gelip “Bir Avuç Dünya” oluyor.
“Cemal Şakar ancak İstanbul gibi bir şehrin sunabileceği insan tiplerinden, hal örneklerinden, dijitalleşen gerçeklik ve baskınlaşan görsellikten hareketle düşünme, dil, kurgu, kurmaca, edebi dil, din dili, kutsiyet, sekülerleşme, sanallık vb. kavramlar, terimler ve terkipler eşliğinde, son tahlilde kendi öykücülük gayretini ve eserlerini delillendirerek tahkim eden bir tefekkür ve tahlil yoluna da girmiştir. Dolayısıyla şimdi nazariyat esasında ilgili hemen her konuda söylenebilecek hakikatleri de terkisinde toplayarak edebiyat serüvenine devam eden Cemal Şakar’ın Bir Avuç Dünya adlı toplu öyküleri, öncelikle harici telkinlerden, inceleme ya da eleştiri adına yapılabilecek yönlendirmelerden korunmuş olarak okurları tarafından azami özgürlük içinde okunmayı hak etmektedir.”
Ömer Lekesiz
“Cemal Şakar, günümüz edebiyatının o bildik sığ akıntısının dışında, gürültüsüz, derinden akan bir öykünün peşinde. Böyle bir seçimin seyirci azlığı ve tezahürat yokluğuna uğraması, işin doğasından kaynaklanmakta. Ama unutmamak gerekir ki bu,yarınlara kalmanın ve kalıcılığın da bir gereği.”
Necip Tosun
“Cemal Şakar’ın öyküleri, simülatif göstergelerin dışındaki temalarıyla ve haksızlığa uğramış figürleriyle “kara gerçekliği” anlatır. Sıklıkla kara, karanlık kelimelerinin kullanımı, öfkeyi yansıtan ünlemler, içe çekilip büyütülen sessizlikler, uğranılan haksızlıkların dilidir. Onun öykü dünyası, geniş bir açıyla bu karanlıkla yüzleşmedir.”
Ertan Örgen